Πώς έμαθε ο Γιον Φόσε ότι κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Όταν χτύπησε το τηλέφωνό του, ο συγγραφέας οδηγούσε στην εξοχή της Νορβηγίας 

Στον πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο Νορβηγό συγγραφέα Γιον Φόσε (Jon Fosse) - «για τα καινοτόμα θεατρικά του έργα και την πεζογραφία που δίνουν φωνή στο ανείπωτο» - απονεμήθηκε σήμερα το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. 

Όταν χτύπησε το τηλέφωνό του για να του ανακοινώσουν τα νέα, ο συγγραφέας οδηγούσε στην εξοχή. 

«Όταν ο Γιον Φόσε έμαθε το νέο της βράβευσής του, οδηγούσε στην εξοχή, κατευθυνόμενος σε ένα φιόρδ βόρεια του Μπέργκεν στη Νορβηγία», είπε ο Ματς Μαλμ, μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

«Είχαμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να μιλάμε για πρακτικά θέματα και για την εβδομάδα απονομής του Νόμπελ τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του βραβείου,  ο ίδιος ο Φόσε ανέφερε: «Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη».

Ο Φόσε εμφανίστηκε ως δραματουργός στην ευρωπαϊκή σκηνή με το έργο του "Κάποιος θα έρθει" (1996) το οποίο ανέβασε ο Κλοντ Ρεζί το 1999 στο Παρίσι.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Γιον Φόσε: "Το άλλο όνομα - Επταλογία I-II (εκδόσεις Gutenberg Γιώργος & Κώστας Δαρδανός), 2022, "Τρία έργα - Παραλλαγές θανάτου. Κάποιος θα 'ρθει. Κοιμήσου γλυκό μου παιδάκι" (Άγρα, 2007), "Τόσο όμορφα" (Νεφέλη, 2004), "Χειμώνας" (Ανατολικός, 2002).

Πηγή: skai.gr
TAGS: Νόμπελ